top of page

Combinatiebaan, de ideale combinatie?


‘Wat leuk! Binnenkort ben jij ook een hybride-ambtenaar.’ Het is november 2022, ik sta vers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de lancering van mijn website en daarmee mijn eigen praktijk in loopbaancoaching staan voor de deur. Ik vertel mijn collega Lydia over alle puntjes die nog op de spreekwoordelijke i gezet moeten worden. Lydia en ik zijn op dat moment allebei werkzaam als communicatieadviseur bij een middelgrote gemeente. Lydia runt naast deze baan haar eigen tekstbureau. Dat doet ze op dat moment al ruim 25 jaar. Daarmee was Lydia in mijn omgeving lange tijd één van de enigen die haar betaalde baan combineerde met een eigen bedrijf. Tegenwoordig is daar een term voor weet ik; de combinatiebaan of kortgezegd combibaan.

 

Combineren moet je leren

Bij een combinatiebaan heb je twee banen. Dat kan bij dezelfde werkgever of een andere organisatie zijn. Of je combineert een baan in loondienst met werk als zzp’er. Dat laatste doe ik en is voor mij een gouden combi. Dat zit ‘m voor mij onder andere in variatie. Als zelfstandig loopbaanadviseur werk ik met kandidaten die werkzaam zijn bij totaal andere organisaties en in heel andere functies dan ik voorbij zie komen als loopbaanadviseur in loondienst. Dat vind ik leuk. Het is soms wel puzzelen qua tijd. Dat herkent Lydia: ‘Ik heb het combineren echt moeten leren. Het vraagt keuzes maken en prioriteren. Toen ik uiteindelijk besloot mijn vaste baan bij de gemeente terug te brengen naar twee dagen per week en de overige tijd aan mijn eigen bedrijf te besteden, ervoer ik veel meer rust en plezier in deze combinatie.’

 

Zelf bedenken hoe je werk eruit ziet

De combinatiebaan lijkt te winnen aan populariteit. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat in 2023 zo’n 852.000 mensen een tweede baan hebben naast hun hoofdbaan. Dat is 8,8 procent van alle werkenden. In 2013 was dit aantal 701.000 mensen. Een trend die zich volgens Luc Dorenbosch en Mark van Vuuren, auteurs van het boek ‘Tweebaans werk’, waarschijnlijk gaat doorzetten. Volgens hen komt dat omdat combibanen goed passen bij de huidige tijdsgeest van autonomie en onafhankelijkheid. Mensen bedenken veel meer zelf hoe hun werk eruit ziet. En dat hoeft niet automatisch te passen in één baan van 1fte waarin de taken zijn samengesteld door een ander.

 

Profijt voor werknemer en werkgever

Van alle mensen met twee banen kiest veruit het merendeel hier bewust en vrijwillig voor. Het is voor hen geen keuze uit noodzaak of luxe, maar een keuze die wordt ingegeven door zaken als een verlangen naar groei en variatie, de ultieme ‘leuk-combinatie’ om tot bloei te komen en de grootst mogelijke bijdrage te leven aan de maatschappij. Een combi-baan draagt zo bij aan werkplezier. Ook de werkgever profiteert ervan, onder andere omdat medewerkers zich zo breder ontwikkelen en nieuwe inzichten mee terugbrengen. Volgens het UWV bieden combinatiebanen een uitkomst om personeelstekorten te beslechten. In hun onlangs verschenen rapport “34 oplossingen voor het personeelstekort’ wordt de combibaan als één van de oplossingen genoemd. Het UWV schrijft daarover: (..) ‘Combinatiebanen zijn voor werkgevers een goede manier zijn om een (deeltijd) functie alsnog op te vullen binnen het huidige personeelsbestand. Werknemers kunnen met een extra taak of combinatiebaan meer uren in de week werken als zij daarin worden beperkt in het huidige werk. Ook wordt het werk mogelijk interessant voor werkenden in aanpalende sectoren die normaal gesproken niet in beeld zouden komen. Tegelijkertijd is er automatisch meer verbinding tussen verschillende afdelingen of organisaties. Het uitvoeren van andere taken of het combineren in van twee banen geeft werknemers ook zelf ruimte om zich te ontwikkelen in een ander vakgebied en het biedt meer afwisseling in het werk (..).

 

Iets voor jou?

Is een combinatiebaan een must? Nee, het is zeker niet iets wat iedereen past. En dat is prima. Zie jij een combibaan wel zitten, maar weet je niet goed waar te starten? Een tip van  Dorenbosch en Van Vuuren is om eerst de tijd te nemen om te ontdekken wat je echt wilt en hoe je dit kunt organiseren binnen je huidige werkcontext. Denk jij nu: Hoe ontdek ik dan wat ik wil? Loopbaanbegeleiding kan daarbij heel helpend zijn. Je bent altijd welkom voor een verkennend gesprek bij een loopbaanspecialist.

 

Karin Derksen, loopbaancoach en student aan dé Loopbaanopleiding

 

Bronnen

 

Tweebaans werk. Hoe banen combineren voor jou werken kan. Boek Luc Dorenbosch, Mark van Vuuren.


Hoe twee banen voor jou kan werken? Podcast Aventeers, September 2023


Personeelstekorten aanpakken. 34 oplossingsstrategieën voor werkgevers. Uitgave UWV Afdeling Arbeidsmarktinformatie en -advies, april 2024.


Combineren flexwerkers meerdere banen? Online artikel CBS.

 

Comments


bottom of page